Serc

dr. Gerben Moerman

Gerben Moerman

Gerben Moerman is als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. In 2012 werd Moerman door zijn studenten tot docent van het jaar uitgeroepen. De jury roemde vooral het feit dat Moerman het weinig geliefde vak sociologische methodologie voor alle studenten interessant weet te maken en zijn studenten telkens weer weet te verassen in zijn colleges.

Waarom zijn allochtonen een Nederlandse uitvinding?

Wat is een allochtoon? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Is een allochtoon iemand die in het buitenland is geboren? Of iemand wiens ouders in het buitenland zijn geboren? Of iemand die de Nederlandse taal niet spreekt of een andere cultuur heeft? Universitair docent Gerben Moerman legt in dit college uit hoe zijn beroepsgroep de compleet zinloze term allochtoon in het leven riep.

Waarom geeft niemand toe dat Paul McCartney al jaren dood is?

Hij mag dan nog regelmatig op het podium staan, maar eigenlijk is Paul McCartney al jaren dood. De man die zich nu uitgeeft als Paul McCartney is Faul, oftewel een bedrieger! Dr. Gerben Moerman kan het weten, want hij verzamelde alle geheime aanwijzingen die de rest van The Beatles achterlieten om de dood van hun geliefde bandlid kenbaar te maken

Waarom mogen wij wél door rood fietsen maar toeristen niet?

Voor mensen buiten de stad worden ze getypeerd als gekken, mensen die levensmoe zijn of volslagen idioten. Het gaat hier natuurlijk om de Amsterdamse fietser. Als een kip zonder kop lijkt hij zich door het drukke verkeer in onze hoofdstad te manoeuvreren. Dr. Gerben Moerman vertelt in dit college hoe de Amsterdamse fietser het voor elkaar krijgt om toch dagelijks heelhuids weer thuis te komen.

Hoe doe je goed en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek?

Het interview is één van de belangrijkste gereedschappen voor een sociaal wetenschapper. Om onderzoek te kunnen doen moet je als socioloog weten wat er in iemand omgaat. Maar hoe stel je de juiste vragen? En hoe zorg je ervoor dat je interviewkandidaat goede antwoorden geeft? In dit college doet dr. Gerben Moerman een handreiking.

Waarom zijn alle wetenschappers fraudeurs?

In 2011 wordt sociaal psycholoog Diederik Stapel op non actief gezet op verdenking van fraude. Hij geeft zelfs toe in zijn onderzoek gebruik te hebben gemaakt van zelf verzonnen onderzoeksresultaten. Er komt een onderzoek en uiteindelijk blijkt Stapel in tenminste 55 van zijn 130 wetenschappelijke artikelen te hebben gelogen. In dit college vertelt dr. Moerman waarom hij blij is met oplichters als Stapel.