Serc

dr. Jan van Maarseveen

Jan van Maarseveen

Jan van Maarseveen (1963) is als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Jan is door zijn studenten tot vier keer toe als docent van het jaar verkozen voor zijn dynamisch en baanbrekend onderwijs.

Hoe maken scheikundigen kankercellen kapot?

Vijftien procent van ons totale lichaamsgewicht bestaat uit eiwitten. Het is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Dr. Jan van Maarseveen noemt ze ook wel kleine chemische fabriekjes. In dit college vertelt hij hoe chemici handig gebruik maken van deze stof om ziektes uit te bannen.

Waarom zijn broeikasgassen heel nuttig?

Eén op de 2500 moleculen in onze atmosfeer bestaat uit broeikasgas. Bij dit gas denken we al snel aan de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskappen. Maar zijn die zorgen rond broeikasgas wel terecht? Volgens chemicus Jan van Maarseveen is het negatieve imago van broeikasgas niet helemaal juist. In dit college vertelt hij waarom.

Hoe kun je water laten branden?

Een flinke teug helium inademen en praten met een raar piepstemmetje. Het is een manier om de lachers op je hand te krijgen, maar zit er een scheikundige reactie achter of juist niet? Hoe dat precies zit, legt chemicus Jan van Maarseveen in dit college uit.

Waarom moeten we heel veel bewondering hebben voor het molecuul water?

Een glas water uit de kraan, een ontspannend stoombad of de ijzers onderbinden en het ijs op. Volgens chemicus Jan van Maarseveen is water het meest veelzijdige molecuul in het universum. Welke eigenschap van deze stof chemici nog steeds voor een raadsel stelt, laat hij in dit college zien.

Waarom kunnen medicijnen in spiegelbeeld levensgevaarlijk zijn?

In de jaren vijftig lijkt het middel Softenon een wondermiddel voor zwangere vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid. Niet alleen verdwijnt de misselijkheid, maar het middel lijkt ook relatief veilig. Maar dat blijkt achteraf een aanname met desastreuze gevolgen. Het middel zorgt ervoor dat tienduizend kinderen mismaakt ter wereld komen. Chemicus Jan van Maarseveen laat in dit college zien wat er precies misging.