Serc

Prof. dr. Abram de Swaan

Abram de Swaan

Abram de Swaan is universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en een geboren verteller. Volgens ingewijden behoort hij tot de absolute top in zijn vakgebied.

Zijn alle talen terug te leiden naar één oertaal?

Voor er gesproken taal was gebruikten mensen gebaren en klanken om te communiceren. Uiteindelijk zorgde de evolutie ervoor dat we een talenknobbel ontwikkelden. De eerste taal die werd gesproken, moet volgens wetenschappers ongeveer zo hebben geklonken: "Kuna, puti, mana". In dit college vertelt professor De Swaan of alle talen afstammen van deze taal en wat er in het huidige talenstelsel nog is overgebleven van deze oertaal.

Waarom is Twents een dialect en het Nederlands een taal?

Er zijn zo'n tweehonderd talen met officiële woordenboeken en grammaticaregels. Al deze talen zijn in te delen in een soort melkwegstelsel. De Nederlandse taal is op haar beurt weer op te delen in verschillende dialecten en hoe deze talen allemaal met elkaar in verbinding staan, vertelt professor De Swaan in dit college.

Waarom is de ene taal succesvol en sterft de andere uit?

Een overheid heeft de macht om alle inwoners een taal op te leggen. Vroeger kon je zomaar stokslagen krijgen als je op het schoolplein met je vriendjes in een andere taal sprak dan werd opgelegd. Er zijn gelukkig ook minder agressieve manieren om een taal succesvol te maken. Taal breidt zich volgens professor De Swaan namelijk uit naar verwachting. Hij legt in dit college uit wat daarmee bedoeld wordt.

Waarom is het Nederlands niet uitgegroeid tot een wereldtaal?

Groot-Brittannië, Portugal en Frankrijk hadden vroeger net als Nederland veel koloniën. Het Engels, Portugees en Frans wordt wereldwijd dan ook nog veel gesproken maar het Nederlands is bijna in zijn geheel verdwenen. Dat is volgens professor De Swaan het gevolg van een behoorlijke stommiteit!

Waarom moeten Brabanders zich schamen voor hun accent?

Je hoort al snel waar iemand oorspronkelijk vandaan komt na het horen van een accent. Brabant heeft ook een herkenbaar accent. Maar moeten Brabanders zich schamen voor hun zachte g? Er zijn veel mensen die eenmaal in een andere stad hun accent verwisselen voor Algemeen Beschaafd Nederlands. Professor De Swaan legt in dit college uit waarom ze dit doen.