Serc

Prof. dr. Maurice Aalders

Maurice Aalders

Maurice Aalders is als bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Aalders doet onderzoek op het grensvlak van toegepaste natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen. Door zijn kennis toe te passen in zijn onderzoek op de leeftijdsbepaling van blauwe plekken als hulp bij het vaststellen van kindermishandeling ontstond een nieuw vakgebied, de forensische biofysica.

Hoe ontdekte de politie in 1887 dat moorden op te lossen zijn met wetenschap?

Sherlock Holmes wordt gezien als de meest bekende fictieve detective aller tijden. Naast een succesvol personage in boeken en op tv is Holmes ook een inspiratiebron binnen de forensische opsporing. Zo laat schrijver Arthur Conan Doyle de fictieve detective in zijn boeken onderzoek doen op de plaats delict door middel van simpele scheikundige technieken. Deze onderzoeksmethoden worden al snel afgekeken door de echte forensische speurders. Professor Aalders vertelt in dit college hoe die wetenschap momenteel wordt gebruikt in sporenonderzoek.

 

Hoe kun je zien hoe laat iemand vermoord is?

Taphonomie is de leer die omschrijft hoe een lichaam ontbindt. Een belangrijke wetenschap binnen de forensische opsporing om te bepalen wanneer iemand is overleden. In de Verenigde Staten bestaan zelfs instituten (bodyfarms) waar onderzoek gedaan wordt naar de ontbinding van lichamen onder verschillende omstandigheden. Professor Aalders laat in dit college zien met welke factoren je rekening moet houden om het tijdstip van overlijden vast te stellen.

Waarom kunnen bloeddruppels je bijna alles vertellen over een moord?

In de misdaadserie 'Dexter' zie je hoe dankzij bloedsporen een moordenaar gepakt kan worden. Via ingewikkelde constructies van rode draden wordt gemeten waar het bloed vandaan komt en hoe de moordenaar te werk is gegaan. Professor Aalders is expert op het gebied van bloedpatronen en legt in dit college uit welke informatie de echte 'Dexters' uit bloedspetters kunnen halen.

Hoe kun je bewijzen dat iemand is mishandeld?

Kinderen leren met vallen en opstaan. Een kind heeft waarschijnlijk dan ook meer blauwe plekken dan een volwassene. Maar wat als je als arts het vermoeden hebt dat een gekneusde arm of een gebroken rib het gevolg is van mishandeling? Blauwe plekken kunnen hierbij een uitkomst bieden. Professor Aalders meet via natuurkundige principes wanneer en hoe een blauwe plek is ontstaan en vertelt in dit college wat je kunt aflezen uit die informatie.

Bestaat de perfecte moord?

De perfecte moord is zo volmaakt dat er niet eens wordt gedacht aan een misdrijf. Hoe doorzie je als forensisch speurder dan toch dat er opzet in het spel is? Professor Aalders laat zien hoe je via innovatieve technieken een moordenaar op het spoor komt en welke ontwikkelingen er op dit gebied gaande zijn. Zo kunnen we in de toekomst van een enkele vingerafdruk een profiel opstellen van de moordenaar.