Serc

Over het Westland

Bron : Via Facebook en twitter wordt deze informatie met foto's  door de website Over het Westland beschikbaar gesteld. Met dank aan de auteur de heer Aad Holsteins

Over het Westland : 28 dec. 2013

100 JAAR GELEDEN MET KLORIS EN ROOSJE HET NIEUWE JAAR IN

We schrijven 1 januari 1914. Het begin van een jaar, dat veel ellende in de wereld zal brengen. Maar daar denken de Westlanders op dat moment niet aan. Ze vieren Oud en Nieuw en hopen er, net als altijd, maar het beste van. Een grandioos idee, dat van Dario Fo had kunnen komen als dat al bestond, was de opvoering van de klucht Kloris en Roosje. Afgekeken van Amsterdam. Een bruiloft waar ook Thomasvaer en Pieternel een rol in spelen, vooral met het oog op het nieuwe jaar. U leest er alles van inde rubriek Ouder Westland, die vandaag weer in AD Westland te vinden is. De foto, die u aantreft is van die bruiloft van Kloris en Roosje, opgevoerd in de groenten- en fruitveiling Naaldwijk aan het Zuideinde. Aan het spel deden veertig Naaldwijkers mee. Lees het via bit.ly/K9mpYg

Over het Westland 19 dec. 2013

Zo waakt Vrouwe Justitia over ons allen

Vandaag hadden wij het genoegen meer dan een blik te mogen werpen op Den Haag en wijde omgeving. Tijdens een exclusief bezoek aan het ministerie dat nog maar kort geleden naar deze schitterende locatie is verhuisd. Helaas viel het Westland buiten onze waarneming, maar dat hebben wij een tijd geleden per helicopter al van bovenaf gezien. We konden dan toch maar wel tussen de Haagse Tieten door naar Scheveningen kijken. En naar Wassenaar en Voorburg, om maar wat te noemen. Bekijkt u het zelf rustig, terwijl u de geruststellende zekerheid hebt dat vanuit een zeer hoge toren op ons aller veiligheid wordt gelet door Vrouwe Justitia.

Over het Westland 13 dec. 2013

Westland Verstandig heet de politieke partij, die in de gemeente Westland een onderzoek naar het functioneren van burgemeester en wethouders voorstelt. De partij vermoedt dat dit college onder meer familieleden zou hebben bevoordeeld bij vergunningaanvragen. De meerderheid van de raad en het college van b en w zijn daar niet over te spreken en verwerpen het voorstel dan ook. Betrokkenen worden volgens burgemeester Vain der Tak in diskrediet gebracht. Wat zou burgemeester Th. Elsen gezegd hebben als in 1928 de gemeenteraad niet akkoord was gegaan met de voor alles en iedereen geheim gehouden aankoop van een grote lap grond, zelfs voor de gemeenteraad? We denken hetzelfde als Van der Tak, want geacht mag worden, dat de leiding van een gemeente, die zo in de schijnwerpers zit, altijd zal zeggen te handelen in het belang van de gemeente. En dat zei Elsen dan ook. Lees het artikel op vrijdag 13 december in de wekelijkse historische rubriek Ouder Westland.

OP DE FOTO: De gemeenteraad van Naaldwijk uit 1928. In het midden burgemeester Th. Elsen. Geheel rechts het nog jonge raadslid Jan Emmens (SDAP)

LEES ALLES! www.overhetwestland.nl

Over het Westland : 7 dec. 2013

TUINDERS GRIJPEN NAAST HUN VEILINGOPBRENGSTEN

Het moet grote schrik en verontwaardiging opgeroepen hebben, die ene zaterdag in oktober van het jaar 19i19. De leden van de fruit- en groenteveiling Kwintsheuil, toen nog onderdeel van de Vereeniging Westland, kregen het geld waar ze recht op hadden niet uitbetaald, want de betaalmeester was er niet. Hij had het hazenpad gekozen met medeneming van al het geld. Hoe het precies is gegaan hebben we uitgezocht en in de rubriek Ouder Westland van AD Westland gepubliceerd. Vrijdag 6 december stond dat in geuren en kleuren vermeld op de wekelijkse historische pagina van het AD 'Ouder Westland'. Maar wie geen abonnement heeft en vergeten is een exemplaar te kopen, kan nu alsnog terecht op www.overhetwestland.nl. Daar staan de knipsels van deze pagina gepubliceerd

Over het Westland 27 nov. 2013

OVERVAL OP ARBEIDSBUREAU IN 1943 IN OUDER WESTLAND

De rubriek Ouder Westland gaat deze week voor een deel over de arbeidsinzet (Arbeitseinsatz) in de Tweede Wereldoorlog. Daar werden eerst vrijwilligers voor gevraagd, maar de Nederlanders zaten daar natuurlijk niet op te wachten, ook al waren ze werkloos. In Amsterdam meldde zich zelfs niemand aan. Hoe het in het Westland was? We denken dat dat ook heel gering moet zijn geweest. Vooral toen men verplicht werd naar Duitsland te vertrekken om de vechtende soldaten in hun beroepen te vervangen. Alle mannen tussen de 15 en 35 jaar, met uitzondering van overheidsdienaren en mensen die bij de PTT of de spoorwegen werkten, moesten zich verplicht bij de arbeidsbureaus melden. Dat werd geen succes. Ook niet nadat de Duitsers in het najaar van 1943 een geheel nieuw systeem invoerden, zodat er meer mannen bedrijfsgewijs gepakt zouden kunnen worden. Dat pikte het verzet in het Westland niet met een overval op het arbeidsbureau aan de Stokdijkkade in Naaldwijk, met het doel het systeem te vernietigen. Ondanks de hoge verwachtingen van sommige Duitse autoriteiten eindigde ook deze registratiepoging in een mislukking, aldus het boek 'Tussen sociale wil en werkelijkheid, een geschiedenis van het beleid op het ministerie van Sociale Zaken.

Over het Westland 29 nov. 2013

Het is 1949. Hoor de wind waait door de bomen! Overal in Nederland, dus ook in Poeldijk Vijf december is de grote dag, waarop Sint Nicolaas de lagere scholen bezoekt. Jongens en meisjes, die nu zeventig, tachtig jaar zijn kunnen zich op dit filmpje vast nog wel herkennen. Leuk om te zien hoe de kinderen op de komst van de Sint reageren. De onderwijzers lopen nog met hoeden op, De baard van de Sint wappert in de wind. Kinderen kijken geboeid naar de camera. De Sint reikt iedereen die hij tegenkomt de hand. Maar een van de jongens is zo stout dat hij in de zak moet. De zwarte Pieten gebruiken de roe waar hij voor is bedoeld, ook al zijn de meesten zoet en krijgen lekkers.

Over het Westland 22 nov. 2013

Twee Westlandse gezagsdragers, pastoor Matthijssen uit Wateringen en burgemeester Berends van Monster hebben vijftig jaar geleden tijdens een bijeenkomst van voornamelijk katholieke Westlandse tuinders de boel flink op stelten gezet. Ze beweerden dat het Westland ver achter liep bij de rest van Nederland. Niet wat de tuinbouw betreft, maar voral wat hun geestelijk leven, hun vrijetijdsbesteding en hun onderwijs aangaat. Wekenlang is daarover vergaderd en in de kranten geschreven. Ook de prot.chr pers mengde zich in de discussie. Interessant om er nog eens op terug te kijken. Dat gebeurt dan ook in de historische rubriek Ouder Westland in de krant AD Westland van vrijdag 22 november. En zien we ook hoe daar - vooral later, niet tijdens die bijeenkomst - op werd gereageerd.

Over het Westland 18 nov. 2013

Luistert u elke dag naar de WOS. Ok! Zorg dan maandag 25 november dat de radio rond kwart over acht weer op uw voorkeurszender staat afgestemd, want dan komt Jan Buskes met een fantastisch verhaal. Er staat meer hierover op onze website www.overhetwestland.nl om u er alvast op voor te bereiden of om er todh nog een beetje van te genieten mocht u het hebben gemist. De afbeeldingen hierbij spreken voor zich. De groepsfoto is die van het gezin van P. Mosterd die in 1919 met dertien kinderen een boerderij bewonen aan de 's Heerenstraat in Maasland.

Over het Westland 8 nov. 2013

HONDERD JAAR GELEDEN GROTE FEESTEN IN WESTLAND

Hebt u ook zo'n heerlijk onafhankelijk gevoel? Sinds 1813 mogen wij dat namelijk hebben. En in 1863 was dat vijftig jaar het geval en dezelfde man, die de eerste dag de vlag van de Oranjes in de 's-Gravenzandse kerktoren hees, heeft dat na vijftig jaar weer gedaan. Zijn zoon vond dat kennelijk zo'n leuke prestatie dat hij onafhankelijk van zijn - inmiddels overleden - vader opnieuw de toren in klom om ook toen de vlag te laten wapperen. Jammer is wel, dat de 's-Gravenzanders niet meer zo enthousiast zijn om het onafhankelijkheidsfeest weer zo groots te vieren. Het is nog maar de vraag of de nazaat van die vlaghijser bereid zou zijn dat nu ook weer te doen. Als hij al bestaat. In Maasland is trouwens ongeveer hetzelfde gebeurd