Serc

De Kameleon Hart van Heenweg

Door : AD redactie  2-4-08

HEENWEG - Er zitten op een gegeven moment welgeteld twaalf Heenweggers aan de tafeltjes in het Open Huis. Slechts eentje is er geboren en getogen. „Ik ben overal wezen kijken, zelfs in Brabant,’’ vertelt hij. „Maar als je verhuist, ben je je sociale leven kwijt.’’

Dus woont hij er nog steeds, samen met 650 andere dorpsgenoten. In die verhouding is twaalf mensen die dinsdagavond de moeite namen naar de gemeentelijke ‘Mijn Westland, ons Westland’-bijeenkomst te komen, hartstikke veel. Haal in ’s-Gravenzande maar eens twee procent van de bevolking. Zou de zaal uitpuilen met vierhonderd belangstellenden.

Heenweg? Dat is rust, dorps, ons kent ons, zo luiden de typeringen. En kernachtiger: trots op de speeltuin, op de jaarlijkse vakantiespelen en op De Kameleon, de basisschool die het jeugdig, kloppend hart van het dorp lijkt te zijn. Natuurlijk zijn er minder positieve kanten. Er zijn geen winkels, geen bus en er wordt loeihard voorbij gereden.

Heenweg is er de afgelopen jaren - onder Westlands bestuur- zelfs op vooruit gegaan, vindt een van de aanwezigen. „We zijn geen ondergeschoven kindje meer.’’ Zo is het nu, zo mag het anno 2020 ook wel blijven. Want daar gaat de discussie vooral om: hoe moeten Westland en het eigen dorp er over een decennium uitzien?

Bestaat het dorp tegen die tijd dan nog wel? „Als we niks met Heenweg doen, is het straks een stukje buitengebied,’’ constateert men. De conclusie die volgt, luidt: Heenweg mag met bescheiden woningbouw best een beetje groeien. „Anders verdwijnt de school, verdwijnt het jeugdwerk en zijn de vakantiespelen weg.’’

Wat de Heenweggers de drie aanwezige wethouders meegeven, is die honderd jaar oude gymzaal. Alle verenigingen maken er veelvuldig gebruik van. Maar de verf bladdert van de muren en de ruimte is wel heel erg smal. Een opknapbeurt, weten ze, is zeker geen overdreven luxe.