Serc

Paleis Honselersdijk ca 1683

8 juni 1650 vertrok Charles naar Honselerdijk om in Paleis Honselaarsdijk een paar dagen door te brengen met de Prins van Oranje, voordat hij zou inschepen op een Nederlands oorlogsschip om naar Schotland te gaan. Door de wind konden ze 11 juni 1650 niet aan boord gaan voor de kust van Terheiden, maar moesten ze uitwijken naar Scheveningen waar ze rond middernacht aan kwamen. Het weer was slecht en 21 juni moesten ze voor anker gaan voor Helgoland bij de monding van de Elbe. De eisen van de Schotten waren strenger geworden en Charles weigerde ze te aanvaarden. Op de schepen werd de discussie voortgezet tot Schotland op 1 juli in zicht kwam. 3 juli (Gregoriaanse kalender) gingen ze voor anker in de monding van de Spey en na de laatste onderhandelingen tekende Charles de documenten, waaronder The Solemn League & Covenant.
De lange en pijnlijke onderhandelingsstrijd was voorbij en de Koning had zijn ziel verkocht voor een bord linzensoep. Terwijl 4 oorlogsschepen van het Parlement de monding van de Sprey uitvoeren, zeilde de kleine vloot van Charles II naar binnen en landde, beschermd door de mist, op 4 juli in Garmouth. (Bron tekst: Online Book, The King in Exile). (Bron afbeelding: Flickr.com)
 
Het monumentale Paleis Honselaarsdijk werd gebouwd tussen 1621 en 1647, in opdracht van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). Hij bekostigde de bouw deels met geld dat afkomstig was uit de op de Spanjaarden veroverde Zilvervloot. Bij de bouw werden toparchitecten betrokken, zoals Jacob van Campen en Pieter Post. Franse tuinarchitecten werden ingeschakeld bij de aanleg van de tuinen. Later zou het wel als 'Klein-Versailles' bekend worden. Honselaarsdijk werd in 1815 afgebroken. Er resten nog een bijgebouw en een gedeelte van de tuin. Zie ook Paleis Ter Nieuburch bij Rijswijk en het tuinontwerp van Daniƫl Marot voor Huis ten Bosch. (Bron: Geschiedenisvanzuidholland.nl). In de verte is de Noordzee te zien en heel vaag de contouren van het vissersdorp Terheyde in de duinen.
Paleis Honselaarsdijk (ca 1683) van A. Bega en Abraham Blooteling